Scribere scribendo, dicendo dicere disces...


Blog de l'escriptor ENRIC SANÇ (pseudònim literari d'Enric Sanz Hernández). Poeta i professor de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. Llicenciat en Economia per la Universitat de València, l'École de Commerce du Solvay i l'Université Libre de Bruxelles. Diplomat especialitzat en Cultura, Lectura i Literatura per a Infants i Joves per l'ADEIT, Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València. (Més info a la biografia).

dissabte, 14 de setembre del 2013

Pensament


[Imatge: PENSAMENT: Nom donat a les espècies del gènere Viola,
de la família de les violàcies, de flors polícromes amb dos pètals laterals.
En anglès PANSY. La flor "pensament" (Viola × wittrockiana), símbol del lliurepensament.]

Ací expose i defenc el lliurepensament i l'agnosticisme com a eines per a enfrontar-nos a la realitat, a la llibertat individual i col·lectiva, i a l'actual crisi econòmica i de valors que estem patint en aquest món injust i mal globalitzat. Reforçant l'empatia, l'assertivitat, el respecte i la tolerància mútua, fins i tot amb les persones i les idees amb menys afinitats a les nostres. Cap creença ni dogma de cap organització política ni religiosa pot satisfer enterament totes les necessitats ni omplir tota manera de pensament de cada individu o ésser racional. S'ha de lluitar contra el pensament únic, les imposicions i la no participació del poble en les decisions econòmiques, polítiques i socials del seu territori.



-El LLIUREPENSAMENT és una actitud filosòfica d'afirmació de la capacitat de l'ésser humà de no trobar-se subjectat a cap autoritat dogmàtica, siga de la natura que siga i d'emprar l'anàlisi racional i crítica davant tota proposició que empre argumentació d'autoritat. La idea es troba relacionada amb l'escepticisme i l'humanisme i en l'essència de la francmaçoneria i l'anarquisme contemporanis, i a concepcions oposades que qüestionen la natura de les religions, tals com l'ateisme, l'agnosticisme o el racionalisme.



-L'AGNOSTICISME és un posicionament segons el qual l'existència o no d'un déu o una mitologia de deïtats és desconeguda i, per tant, irrellevant. En general els agnòstics consideren que les religions si bé no són una part essencial de la condició humana, sí que ho són de la cultura i la història de la humanitat. Els agnòstics no són necessàriament antireligiosos, sinó que són respectuosos amb totes les creences que provenen d'una reflexió individual i honesta, i no d'un interès egoista, de la desesperació o de la pressió de l'entorn. L'agnòstic entén la fe només com una opció personal de cada individu que ell no comparteix.




Per a concloure aquest breu text tan sols afegir que per a un digne i adequat creixement personal, social i intel·lectual hem de tractar de fomentar l'educació, el pensament crític i positiu, la intel·ligència emocional i basar-nos en la ciència i en el treball de les Universitats Públiques, tractant de llevar pes als polítics per a tornar la democràcia al poble i a les teories irracionals i acientífiques que dominen aquesta nostra societat, basada tan sols en paràmetres d'endolls i d'un capitalisme salvatge que tan sols beneficia a una minoria de persones dins d'un sistema corrupte ad infinitum.

Imatges preses de la xarxa.


ENRIC SANÇ
14 de setembre de 2013

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gràcies, Xelo. Ben millorable, crec, però agraesc molt els teus comentaris i opinions, sempre tan afables.

      Elimina
  2. Tan senzill com és viure amb aquests valors, sense complicacions i respectant tothom i com de complicat s'ha fet viure en aquesta societat.

    ResponElimina

Elogi del no-res